Την στήριξη της Ε.Ε ζητά ο Ευρωβουλευτής Αρναούτογλου έπειτα από την θεομηνία ΑΤΕΝΑ

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε ο Ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου, στη συζήτηση για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΠΠΕ). Ο ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία του Μηχανισμού ως ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την αντίδραση της Ευρώπης στις καταστροφές, αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση και περαιτέρω βελτιώσεις, καθώς οι απειλές γίνονται πιο σύνθετες και συχνές.

Ο κ. Αρναούτογλου υπογράμμισε ιδιαίτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. «Η συνεργασία μέσω του ΜΠΠΕ υπήρξε σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή του Μηχανισμού στις προσπάθειες διαχείρισης κρίσεων.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αυξανόμενη συχνότητα και πολυπλοκότητα των καταστροφών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ενεργοποιήσεων του Μηχανισμού τα τελευταία χρόνια. «Παρά την αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης και την κατανομή πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αρναούτογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επενδύσει σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα drones και τη δορυφορική απεικόνιση, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Μηχανισμού, καθώς και στη δημιουργία ενός ειδικού κέντρου συντονισμού πολιτικής προστασίας για τη βελτίωση του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Με ερώτησή του  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την άμεση δράση της Ε.Ε για την αντιμετώπιση δύο σοβαρών γεωργικών καταστροφών στην Ελλάδα: την ασθένεια του μελανώματος που πλήττει τις καλλιέργειες κάστανου και τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Χίο, οι οποίες έπληξαν τα μαστιχόδεντρα.

Ειδικότερα για το θέμα της μαστίχας επισημαίνει ότι στη Χίο  η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή μαστίχας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 70-80% της φετινής παραγωγής καταστράφηκε, με απώλειες περίπου 160 τόνων. Η μαστίχα αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο για το νησί, καθώς και μοναδικό προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης που παγκοσμίως παράγεται μόνο στη Χίο. Ο κ. Αρναούτογλου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των μαστιχοπαραγωγών για την αποκατάσταση των ζημιών.

–          Στήριξη καινοτόμων τεχνολογιών για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων καλλιεργειών.

–          Παροχή τεχνικής βοήθειας και ενίσχυση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις γεωργικές εκτάσεις.

 

Τόνισε ακόμη, την ανάγκη για υποστήριξη της έρευνας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ανθεκτικότητας στο κλίμα, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας με διεθνείς οργανώσεις και τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράσεις για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους καταστροφών και να ενθαρρύνει την ατομική προετοιμασία τους.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις